Pages

Saturday, February 18, 2012

~ ruh! o0o ruh! ~




...bismillahirrahmanirrahim...

segala puji bagi Allah yang telah menganugerahi nikmat terbesar pada kita, iaitu nikmat islam.

selawat dan salam kita curahkan untuk Nabi saw yang telah mendakwahkan islam ini ke segenap penjuru dunia.

alhamdulillah3..

bagi seorang da'i, setidaknya kita harus memiliki bekal iman, ikhlas, sabar dan optimis.

sifat2 tersebut merupakan bekal utama seorang da'i dalam menjalankan tugasnya.

bila sifat2 tersebut melekat kuat dalam diri, maka ia akan menjadi da'i yang teguh dan bersemangat. 


inshaAllah akan terpancar dalam dirinya karakter manusia bertakwa.


ya, takwa.


takwa akan lahir daripada keimanan yang kukuh, merasa takut terhadap murka Allah dan azab -  Nya dan selalu berharap limpahan karunia dan maghfirah - Nya...

tapi jalan2 menuju takwa yang sebenar - benar takwa bukanlah mudah.

untuk mencapai darjat orang2 yang bertakwa ini, banyak perubahan yang perlu untuk dilakukan..


antaranya kita perlu untuk mendidik jiwa kita untuk lebih ruhiyah, maksudnya rohani perlu mantop.

tetapi bagaimana kita nak alirkan fikrah ruhiyah ke dalam diri kita, usrahmate dan anak2 binaan kita?

kita ini x pernah sekali pun tinggal usrah kerana kita dah faham yang usrah tu penting sebab usrah ialah the core of dakwah dan tarbiyyah tapi sejauh mana dalam usrah tu kita betul3 "terasa" dengan apa yang naqibah cakap atau perkongsian daripada usrahmate kita..

kalau x "terasa" mesti ada sesuatu yang terjadi dalam diri kita yang kita perlu untuk muhasabah balik.. sangat3 perlu..

baru2 ni ada bersembang dengan seorang akhawat yang dah laju dalam dnt ni, kami membicarakan bagaimana nak menjadikan usrah tu ruhi?

akhawat tu kata, nak alirkan fikrah ruhiyah tu yang pertama sekali diri sendirilah kena ruhi.

bagaimana pulak nak jadikan diri sendiri ni ruhi?

jawapannya ada dalam buku ini.. 

diri perlu ruhi untuk hidupkan ruh orang lain



mungkin ada yang dah baca buku ni atau kalau ada yang belum baca boleh pinjam daripada saya inshaAllah.

banyak la step2 yang buku ni ajarkan.

saya rasa kita semua sudah pun tahu dan mungkin ada yang sudah mengamalkannya pun.

tetapi sejauh mana kita menghayati apa yang diamalkan itu yang lebih penting...

contohnya,

solat dengan merasakan Allah itu sangat3 dekat dan sedang melihat kita

membaca al - quran dan tadabbur dengan khusyu'

mencontohi akhlak Rasulullah saw

zikrullah

melakukan amalan2 sunnah

menangis sendirian dengan mengingati Allah kerana takut kepada - Nya

mengingat mati

membayangkan hari akhirat di padang mahsyar

dan lain2 lagi...

semua ini memerlukan kita untuk mujahadah bukan??

inshaAllah perkara2 yang disebutkan di atas boleh meninggikan darjat ketakwaan kita pada Allah dan membina rohani seterusnya membentuk kita untuk menjadi insan rabbani..

sambung akhawat tu lagi, mutabaah amal kita perlulah mantop!

wah! terasa.. terasa.. terasa.. (ada yang terasakah?)


muhasabah huhuhu



betul la.. macam mana nak galakkan anak2 usrah untuk melakukan itu ini sedangkan mutabaah amal kita sendiri cacat??

astagfirullah3..

ya! kena kembalikan kepercayaan anak2 usrah kita..

tiada cara lain untuk alirkan ruhiyah kedalam diri kita, usrahmate dan anak2 binaan kecuali dengan kembali mendekatkan diri kepada Allah..

dan usrahmate sendiri perlu la sangat3 untuk saling menguatkan, mengingatkan dan bertanya khabar iman dan amal kita bagaimana..

yang terakhir sekali akhawat tu pesan pada saya, jangan3 letakkan kita yang masukkan ruhiyah tu dalam diri tetapi Allah..

mohon la sungguh3 dengan Allah agar dikurniakan ilham yang terbaik..

semoga apa yang keluar dari mulut atau apa yang kita lakukan ialah apa yang Allah ingin sampaikan pada orang2 yang berada dekat dengan kita, usrahmate, anak2, sahabat2 melalui kita...

bukan nafsu semata - mata..

hidayah dan taufiq hanya Allah yang bagi..

kita hanya asbab untuk orang lain mendapat petunjuk itu...

allahuakbar3!

jom sahabat2, kita bersungguh - sungguh untuk menjadi da'i - da'i rabbani dan pembimbing2 yang jujur dan ikhlas.




semoga kita termasuk orang2 yang diredhai Allah dan Allah meredhai kita..

orang2 yang mencintai Allah dan Allah pun mencintai kita..

dan orang2 yang mengharap dapat berjumpa dengan Allah di akhirat kelak seterusnya bersama - sama dengan para Nabi, para shiddiqin, para syuhada' dan para solihin..

"Ya Allah, pandulah hati2 kami menuju redha - MU.."

inshaAllah ameen.. :)

Allahu'alam.




Tuesday, February 14, 2012

<<< Israk dan Mikraj >>>




kuasa Allah, subhanAllah


...bismillah...

12 Rabiulawwal 1433H dah berlalu dan hari ni masuk 21 Rabiulawwal 1433H. cinta kita pada Rasulullah bukan setakat hari lahirnya ja kan tapi selama - lamanya. sejarah Rasulullah bukan setakat hari maulud ja kita kena tahu kan tapi biarlah ia menjadi pengajaran, dan amalan kita sehari - hari. allahuakbar!

"sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat utk Nabi. wahai2 org2 yg beriman! berselawatlah kamu utk Nabi dn ucapkanlah salam dgn penuh penghormatan kpdanya." [33:56]

sangat pantas masa berlalu kan? dalam masa 24 jam dan selama kita hidup ni, semoga banyak amal2 yang ikhlas yang kita lakukan yang akan membawa kita ke syurga-Nya. ameen. alhamdulillah, terima kasih Allah kerana masih menggerakkan tangan2 ni untuk terus berkongsi, menulis di blog kita2 ni. jom beribadah kerana Allah dengan cara apapun :)

.......................................................................

semua orang mesti dah tahu cerita bagaimana israk dan mikraj boleh berlaku? dari sekolah rendah dah tahu.. alhamdulillah.. israk dan mikraj merupakan satu peristiwa yang dilalui Rasulullah dalam satu malam sahaja! subhanAllah. ini diceritakan oleh Rasulullah dalam satu hadis yang sangat3 panjang (3 muka surat gak la) riwayat Bukhari dan Muslim.

bila ya peristiwa ni berlaku? menurut buku Raheeq Makhtum, ianya berlaku selepas isteri tercinta Rasulullah Khadijah Khuwailid dan bapa saudara baginda, Abu Talib meninggal dunia. masa tu umur Rasulullah baru 50 tahun.

tahun itulah Rasulullah namakannya Tahun Kesedihan. melihat keadaan Rasulullah yang sangat3 sedih, Allah telah menghadiahkan Israk dan Mikraj kepada Nabi.

Aisyah ra, pernah bertanya pada Rasulullah, 'apakah peristiwa yang lagi berat daripada Perang Uhud (kekalahan umat islam yang pertama dalam peperangan sampai Rasulullah pun patah gigi, ramai tentera islam yang shahid dll)?' Rasulullah menjawab, 'ada 3 peristiwa, pertama peristiwa di Taif (Rasulullah sangat3 teruk dikecam, dibaling batu dll kerana Rasulullah menyangka dakwahnya akan diterima di Taif pada masa itu tetapi tidak), kedua, peristiwa umat islam diboikot oleh kafir Quraisy (Khadijah Khuwailid wafat juga disebabkan oleh peristiwa ini kerana Khadijah menjadi sangat3 kurus kerana umat islam masa tu kekurangan bekalan makanan) dan ketiga, peristiwa Khadijah Khuwailid dan Abu Talib meninggal dunia.
p/s: yang dalam kurungan ( ) saja info tambahan.

peristiwa israk dan mikraj ada dirakamkan dalam al - quran.
"Mahasuci Allah, yg telah memperjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam ke Masjidil Aqsa yg telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian tanda - tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar, Maha Melihat." [17:1]
untuk ayat 17:1, ayat ni menggambarkan peristiwa Israk sahaja.. manakala untuk Mikraj, Allah telah merakamkannya dalam surah An - Najm (53).

jika kita lihat keseluruhan surah Al - Israk, mostly ayat2nya menceritakan mengenai kaum bani israil tetapi hanya ayat satu sahaja yang membicarakan mengenai peristiwa Israk. kisah2 kaum bani israil atau dikenali sebagai yahudi banyak diceritakan dalam surah2 yang lain. contohnya kisah tentang hari sabtu, patung lembu, Jalut dan Talut, Palestin, Harut dan Marut dll dalam pelbagai versi kan? Allah telah pun menghapuskan semua kaum2 yang lain seperti kaum 'Ad, Samud, Madyan dll. tetapi Allah mengulang2 kisah2 yahudi ini dalam al-quran. kenapa ya? hal ini kerana Allah nak kita umat islam kenal, tahu, belajar yang kaum yahudi or bani israil ni la yang masih hidup dengan kita sekarang! astaghfirullah.. sedarlah..

di sini, saya x la nak bincangkan tafsir pasal ayat Israk dan Mikraj, tetapi saya nak mengajak kita semua menelusuri 'ibrah2 disebalik peristiwa Israk dan Mikraj. jom! :)

antara 'ibrah2nya ialah:

1. Israk dan Mikraj ialah satu anugerah/hadiah daripada Allah kepada Rasulullah saw
  • peristiwa ini berlaku selepas pelbagai ancaman2 yang Rasulullah dapat selama 10 tahun berdakwah
  • selepas Abu Talib meninggal dunia, lagi kuat/dasyat dugaan/cobaan yang Rasulullah dapat, kanak2 pun sanggup membaling batu pada Rasulullah (adik2/anak2 sedara kita zaman millenium sekarang tahu ke pasal Rasulullah? huhu)
  • Allah nak bagitau Rasulullah yang gangguan2/dugaan daripada orang kafir Quraisy dan orang kafir Quraisy itu sendiri x ada apa pun. dengan peristiwa Israk dan Mikraj, Allah menunjukkan kuasa-Nya, dengan membawa Rasulullah keluar tinggalkan bumi. subhanAllah.
  • kafir merupakan satu sifat. sebab tu la dipanggil kafir Quraisy kerana mereka ini sangat3lah dah tahu kebenaran, tetapi enggan, sombong untuk tunduk pada Allah, islam.

2. israk dan mikraj merupakan satu persediaan pada Rasulullah untuk berdakwah di tempat lain

  • Allah nak menyediakan Rasulullah agar Rasulullah terus kuat, yakin dan tidak bersedih lagi untuk membawa risalah islam ini
  • Allah mengingatkan Rasulullah bahawa terdapat banyak lagi tempat lain untuk kembangkan islam
  • selama ni, Rasulullah bergerak seorang diri untuk membina individu2 muslim yang kuat aqidahnya yang dikenali sebagai assabiqun al-awwalun minal muhajirin seterusnya ke masyarakat muslim dll

3. kenapa Rasulullah balik dari israk dan mikraj, cerita terus ja pada orang2 mekah without consult with para sahabat dulu?
  • sesungguhnya, kalau kita yakin (yang solid punya!) peristiwa israk dan mikraj tu adalah satu perkara yang haq, kenapa mesti ragu2 lagi? keyakinan Rasulullah bahawa pertolongan Allah pasti ada untuknya.
  • apa yang Rasulullah lalui is real not mimpi, so kenapa perlu takut untuk menyatakan kebenaran tu?
  • subhanAllah, hebatnya iman para sahabat, apa yang Rasulullah cerita terus percaya! contohnya Abu Bakar assiddiq, beliau mengatakan jika Rasulullah cerita yang lagi dahsyat daripada israk dan mikraj pun aku percaya! inilah iman assabiqun al-awwalun.
"dan org2 yg terdahulu lagi yg pertama - tama masuk islam di antara org2 muhajirin dan ansar dn org2 yg mengikuti mereka dgn baik, Allah redha kpda mereka dn mereka pun redha kpda Allah. Allah menyediakan bg mereka syurga2 yg mengalir di  bawahnya sungai2. mereka kekal di dalamnya selama - lamanya. itulah kemenangan yg agung." [9:100]
  • pada masa yang, Rasulullah nak test iman para sahabat ni, so di sinilah berlakunya tapisan2 dalam dakwah dan tarbiyyah. siapa yg berjaya untuk peringkat seterusnya?? seperti kita juga yang belum pasti pengakhirannya bagaimana. semoga kita terus kuat berdoa pada Allah agar hidup dan mati kita semuanya di atas jalan dakwah ini.
  • "ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum dtg kepadamu cubaan sprti yg dialami org2 terdahulu sebelum kamu. mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan diguncang dgn berbagai cobaan sehingga Rasul dan org2 yg beriman bersamanya berkata, 'bilakah dtg pertolongan Allah?' Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat." [2:214]
  • tapisan2 ni dilakukan oleh Allah kepada insan yang jiwanya lemah, astaghfirullah.. semoga tarikan iman kita sentiasa kuat untuk menempuh segala ujian yang merupakan satu tarbiyyah daripada Allah untuk meningkatkan darjat kita orang2 yang beriman ke tahap yang lebih tinggi inshaAllah. semoga kita saling menguatkan antara satu sama lain..
  • "ya muqallibal qulub tsabbit qulubana 'ala deenik. ameeenn."

 
4. kepentingan kita untuk ada sikap pedulism mengenai isu2 palestin

  • apakah kepentingan baitul maqdis kepada kita? sesungguhnya, isu palestin wajib untuk kita rasai dan fahami bukar sekadar kita tahu bahawa baitul maqdis merupakan kiblat pertama orang islam.
  • apa perasaan kita jika kiblat pertama orang islam bukan berada di tangan orang islam??
  • perlu sangat3 kita membina diri kita dan anak2 binaan kita betul2 ruhiyah agar jiwa ni cepat tersentuh hati dengan isu2 umat ini! allahuakbar..

video
masjid al-aqsa vs masjid as-sakhra


5. peristiwa yang Rasulullah nampak masa di israk dan mikrajkan
  • kenapa hukuman2 kat neraka yang Rasulullah nampak, seperti mengumpat dll yang Allah tunjuk kebanyakannya adalah dosa antara manusia dengan manusia? kerana Allah Maha Mengetahui, Maha Pengampun, jika kita berdosa dengan Allah, Allah boleh ampunkan. kita pun dianjurkan untuk beristighfar 100x sehari. tetapi jika dosa kita dengan manusia, kita perlu minta ampun/maaf dengan orang tersebut. kita juga tahu di antara syarat taubat nasuha ialah yang keempat jika kita ada salah dengan manusia, wajib kita minta ampun dengan orang yang kita berbuat salah.
allahu'alam. itulah serba sedikit ilmu yang nak kongsi hari ini. mungkin orang lain ada isi2/kefahaman yang lebih dari saya tentang hal ini. jom topup2 diri lagi untuk baca sejarah umat islam terutama sirah Rasulullah saw dan ibrahnya. hal ini kerana Rasulullah merupakan uswah hasanah dan public figure yang sempurna bagi semua umat manusia di sepanjang masa.

"sesungguhnya telah ada dalam diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu iaitu bagi orang ynag mengharap rahmat Allah dan kedatangan hari kiamat dan dia banyak menyebut nama Allah." [33:21]
kita yang mengaku as a da'e di zaman ini, seharusnya menjadi orang yang menelopori dalam mencontohi Rasulullah saw di semua sisi kehidupan. subhanAllah.. mampukah? mujahadah.. yosh! semoga kita dapat ikut Rasulullah x banyak tapi sikit2 contohnya dalam bagaimana Nabi saw menyatukan agama dan dunia, ibadah dan kehidupan, tazkiyah dan jihad. :) 


..inshaAllah..

.............................................

 israk dan mikraj ni dikongsi oleh ustaz sazali, di kedah tercinta. :)






Wednesday, February 8, 2012

# Bengkel Murabbi # :)




...bismillah...

assalamualaikum semua! :)

salam 1 Malaysia! muahaha (tetiba ja sebab kalo tengok berita ke mesti ada punya word ni. hehe)

semoga rahmat dan kasih sayang Allah melimpah ruah pada kita yang bergelar hamba pada-Nya.

hari ni nak kongsi apa pulak dengan antunna semua ya? baru2 ni saya ada join daurah di penang bersama Ustaz Salam. Alhamdulillah dapat jumpa ustaz juga sebab sebelum ni just dengar orang cerita or recording ja. Program ni 2 hari dan sangat2 bermanfaat untuk saya dan semua inshaAllah. Banyak la yang ustaz kongsi tambah2 pengalaman ustaz di oversea sangat luas kan. so kat sini nak kongsi satu pengisian yang lebih mengetengahkan perbincangan tentang masalah2 yang dihadapi oleh kita dalam dakwah dan tarbiyyah ni.

......................................................

antara soalan2 yang ditanya pada ustaz ialah:

1. macam mana nak men'fikrah'kan bahan?

ok, pertama sekali kita kena faham apa maksud fikrah. fikrah bermaksud pembinaan aqal/kefahamaan. untuk membina aqal/fikrah ni, kita perlukan ilmu. flow dia macam ni:

ILMU ---> FIKRAH ---> AMAL

contoh, biasanya kita akan sampaikan satu2 bahan yang kita dah dapat dari murabbi kita or hasil pembacaan/dengar recording kan, so bahan tu maksudnya ilmu. ilmu yang kita dapat kita akan fikir dengan menggunakan hati >>> akal, then barulah terbit melalui amal kita. senangnya ilmu yang kita belajar outputnya ialah amal. tapi kita mesti didik aqal kita ni untuk berfikir out of box, kena cari or gali lagi untuk tambah kefahaman. as da'e, fikiran kita ni x boleh sempit or rigid, apa yang kita dapat yang tu la kita pegang. kena belajar from sirah, how Rasulullah, para sahabat, para tabi'in berfikir. [soalan oleh ustaz, raheeq makhtum  or buku sirah mana2 dah habis ke? check2 la diri masing2. kalo belum habis kena masuk dalam mutabaah amal. sebab dakwah kita based on sirah kan.. ibrahnya sangat penting..]

so, penting la untuk kita faham bagaimana sebenarnya berinteraksi dengan al-quran. penting la bahan ni untuk kita dan adik2. ustaz cadangkan baca dan hadam buku 'bagaimana memahami al-quran' karangan al-maududi (x silap ustaz).



2. apakah perbezaan tafsir dan tadabbur?

tafsir adalah sesuatu yang confirm, dah dikaji. kita kena baca dulu, kena faham.. contoh tafsir fi zilal quran oleh syed qutub.

tadabbur adalah sesuatu or apa2 yang terasa dihati kita. sebab tu la dalam bulatan gembira kita perlu tadabbur ayat2 Allah agar kita dapat detect mesti ada ayat2 yang kita akan tersentuh hati. wajib untuk kita bertadabbur hukumnya. contoh dalil:

"Maka tidakkah mereka menghayati (mendalami) Al-Quran? Sekiranya Al-Quran itu bukan dari Allah, pastilah mereka menemukan banyak hal yang bertentangan di dalamnya." [4:82]

bacaan yang disertai tadabbur dengan khusyuk mampu mempertajam pandangan yang sudah tumpul, merupakan pemusnah pandangan - pandangan yang sempit dan ubat bagi hati yang sedang sakit. apabila seorang mukmin sudah konsisten membaca al - quran dengan tenang, tadabbur dan khusyuk, maka akan terbukalah hatinya dan terpancarlah cahaya al - quran di dalam jiwanya.


"ini adalah sebuah kitab yang Kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat2 dan supaya mendapat pelajaran orang2 yang mempunyai fikiran." [38:29]


3. macam mana nak build confident?

pertama sekali kita kena faham kenapa kita perlu jadi murabbi? (kena tanya diri masing2). islam x kan success if x dak tarbiyyah dan takwin. kita perlukan 2 element ni untuk bina kader2/tentera dalam dakwah ni. program tarbiyyah banyak ja, contohnya ikim fm, khutbah jumaat, ceramah2 yang dianjurkan etc.. tapi adakah ia betul2 boleh membentuk diri manusia?
  •  as orang yang ikut tarbiyyah, kita perlu ada keinginan yang kuat (iradah qawiyyah) untuk buat dakwah. kita kena faham usrah yang kita join selama ni adalah untuk buat dakwah. ada 2 pilihan nak ke x nak? hidup kita tidak diciptakan untuk bermain2 kan?
  • kalo tsaqafah (ilmu) lemah, so kena mujahadah buang sifat "MALAS" baca buku. wajib untuk kita baca buku2/bahan fikrah ni. anggaplah kita baca buku2 tu macam kita baca buku2 study kita contohnya medic ke, acca ke, sains komputer ke, chemical engineering ke dll. macam mana kita kena faham buku2 study, samalah kita kena faham buku2 fikrah.
  • dakwah adalah WAJIB! kena buat! dare to fail! (semua orang senyap time ni, sungguh shadid ya ustaz)

4. how nak uruskan masa?

kita memang kena sedar yang kita ni berbeza dengan orang lain. kerana kita kena sedar kita ada tanggungjawab yang lagi besar iaitu dakwah dan tarbiyyah. semua orang percaya kepada keberkatan kan? mungkin semua orang pernah mengalaminya, bila weekend ja, banyak plan kita, after subuh kita dah mulakan aktiviti2 kita contohnya pi jumpa adik2, tulis blog, baca buku study dan fikrah dll, sedar2 dah zohor. wah! alhamdulillah banyak hal yang kita dah buat kan? bukankah itu keberkatan masa kita yang Allah bagi untuk penolong agama-Nya? subhanallah.

tengoklah jadual kita, then fokus apa yang prioriti. kalo ada benda yang kurang penting, kurangkanlah. masa 24 jam inshaAllah cukup! plan kena betul. masa study ilmu sihir, study betul2. masa study ilmu rahib, study betul2 (baca buku, jumpa mad'u, dengar recording etc).

kalo mutarabbi sibuk, carilah mad'u lain! banyak lagi orang lain yang belum ditarbiyyah kan?

hargailah masa even satu minit! mungkin kerana terlepas satu minit, kita pun terlepas satu mad'u!


5. suka balik kampung?

penting untuk check jadual murabbi dan mutarabbi. sepatutnya kita memang kena kenal mad'u2 kita. kena cari jalan/cara nak ubah adik2 ni. kena pandai amik hati. perlu untuk cerita kenapa tarbiyyah tu penting.

kena pandai nego dengan parents. explain la betul2. yakinlah, kita nak buat benda yang betul, inshaAllah doa banyak2, pasti ada jalan keluarnya.


6. sampai bila nak mu'ayasyah (bermesra)?

sampai mutarabbi sanggup berkorban x kisah la benda apa pun. dan mu'ayasyah ni sampai bila2 pun kita kena kenal anak2 usrah kita. sangat2perlu. dakwah fardiyah ada 3 peringkat:
  •  dakwah fardiyah - contohnya kita buat tajmi' adik2, then kita selected kita buat liqa'. perlu sebenarnya kalo orang tu kita df, orang tu la yang kita bawa. sebab kita dah bina hubungan hati yang kukuh dengan dia. pada peringkat permulaan la. kalo kita x pandai df, ikut la usrahmate kita yang pandai df.
  • halaqah fardiyah - ni once of the process kita nak bina hubungan qalbi/hati.
  • taqwiyah fardiyah (pengukuhan individu) - contohnya, kerja usrahmate kita, keja kita juga sebab anak2 usrahmate adalah anak2 sedara kita kan? penting la bukan setakat nak bina hubungan dengan anak2 sendiri tapi anak2 sedara jugak! :)

7. anak2 usrah x boleh bawa usrah walaupu  dah 2-3 tahun ditarbiyyah

kenapa jadi macam ni? mungkin, tarbiyyah yang diberikan kepada anak2 tu sendiri kurang. 10 MT perlu diakses terhadap anak2 binaan kita! tarbiyyah la dia sampai dia nak. muhasabah la balik diri kita. apa yang kurang perlu ditopup!  hayati kisah sahabat contoh Thufail Ad-Dausi dan Abi Zar. dapat something terus share!

yang penting, kita bawa usrah ni bukan ikut bahan. kita terikat dengan fikrah bukan buku! buatlah persediaan usrah, apa yang nak bawa hari ni, apa yang nak dicapai 10 MT.


Akhir sekali, ustaz kata:

*kita kena ada kemahuan yang kuat!
*kawal masa kitapilih mad'u yang kita nampak banyak potensi then df
*belajar lah dari orang yang lebih tahu
*always remember tidak ada orang yang x dak kerja

....................................................

Allahu'alam. semoga bermanfaat. asifah jiddan kalo ada yang x faham. kalo ikutkan lagi panjang ditambah dengan pengalaman ustaz. tapi cukuplah setakat ni dulu. semoga diberkati Allah :)

"renung2kan dan selamat beramal!" ^___^

"terus tsabat ameen ya rabb"








    Wednesday, February 1, 2012

    Sharing 3: Perkongsian di CUCMS

    Bismillahirrahmanirrahim

    InsyaAllah ini adalah perkongsian tertutup dari tokoh2 syeikh IM yg disegani, Syeikh Solah dan Syeikh Abdul Wahab. Utk pengetahuan semua, both of them ialah lecterur medic/clinical di University of Zagazig, Egypt. So takde alasan la kan utk student/doctor dlm bidang ni utk xboleh pergi jauh dlm jalan dakwah dan tarbiyah ni. Coz kebanyakan pak syeikh dlm IM ni ialah prof and doctor dan mereka juga ialah USTAZ/HAFIZ. Allahuakbar!

    Dlm banyak2 talks dari syeikh IM, kata-kata syeikh ni sgt dekat dgn hati pemuda kerana dia menyentuh asas2 tarbiyah bermula dari fasa pembinaan individu muslim yg solid dari segi 10 muwasofatnya hingga kejayaan mereka menawan parlimen mesir. Dan antara kata2 humble dari Syeikh ni, "jangan terlalu berbangga dengan kejayaan ini kerana perjuangan kami baru bermula". huhhh... Andaikan mereka yg hampir sampai ke fasa daulah islamiyah masih mengatakan 'perjuangan ini baru bermula', di mana kayu ukur usaha kita nak dibandingkan dgn jerih payah mereka. Allahuakbar...

    Jom baca catatan seorang ikhwah ni...

    ******************************************************************************

    Salam wbt,

    Dikongsikan teks ucapan (di salin) semasa sesi Syeikh2 IM di CUCMS semalam. Salah eja mohon maaf, sbb taip laju2...moga bermanfaat utk semua yg tak dapat hadir...

    Dr Solah (tak full, datang 30 minit lewat, yg awal2 x sempat salin)

    Kelemahan belia di zaman nya, ialah tiada jati diri, mudah ditundukkan kepada musuh. hingga hilang kpd kepercayaan dan keyakinan terhadap kemampuan islam. bukannya hilang keyakinan kpd islam tu sendiri, tapi lebih kepada bagaimana islam itu hendak disampaikan dan dilaksanakan, bagaimana tarbiyyah dilaksanakan, hingga tidak nampak matlamat kpd tarbiyyah itu sendiri. ISHAB berikan penjelasan terhadap isu ini, bahawa tarbiyyah ada matlamat yg jelas.

    Beliau pernah mensifatkan belia di zamannya, tidak suka berhijrah, takut pada jihad, takut pada mati, takut kpd semua perkara mulia. begitu rendahnya pemuda yg dihadapai di zamannya. Lalu ISHAB mendidik mereka erti kebebasan dari segi akal, pemikiran, amal, jihad, supaya tidak terikat dengan perkara2 yg membawa kemunduran sebelum itu, dan membina mereka sifat2 menjauhi dari menjadi hanya pak turut, supaya tidak mengulang kesilapan lalu, dan hanya taklif sahaja…

    Beliau telah berusaha menghidupkan hati pemuda dengan wahyu, dan jadikan nabi sebagai pemimpin, tanam iman, melahirkan pemuda yg hatinya seperti hati SINGA, ytang mempunyai cita-cita, punyai VISION, tahu halatuju…Jadi beliau nyatakan, ditanam dalam diri mereka kehebatan wahyu, Kehebatan pemimpinan nabi, hati penuh dengan iman, jalan yg ada padanya jelas,matlamat yg jelas, maka lahir lah pemuda2 yg merdeka, hebat, punyai kehebatan, tak takut kematian, pemuda yg memburu mati syahid, seumpama pengantin yang mencari pasangnannya…

    Jadi dengan satu sifat naluri yg begitu dalam diri ISHAB, keinginan utk merubah dan falsafah yg tinggi, untuk itu beliau mengorbankan segala hidupnya, menghairankan dan kagumkan semua org, dari kecil hingga hujung hayat, menunjukkan apa yg beliau inginkan dari hidup ini.

    ISHAB menghadapai satu masyarakat yg telah hilang kekuatan IMAN, dan kekuatan berJEMAAH… Dengan itu, beliau telah berusaha membina usrah-usrah di kalangan ahlinya, membina ikatan yg kuat, dengan asas2 taaruf dan ikatan hati, membuang antara mereka sifat pentingkan diri dan tidak ambil tahu orang lain…Beliau telah menghadapai masyarakat yg lupa, dengan membina ikatan2 yg berasaskan kefahaman dan jauhkan mereka dari kelalaian dan lemah semangat, kerana kita mula dengan realiti yg kita ada, kemudian ada lah dunia seluruhnya…dengan mengubat kelemahan yg ada, untuk capai cita2 besar, ustaziatul alam..

    Beliau mengetengahkan tafahum, saling memahami, dan taqarrub…perlunya nasihat dalam rukun ini…dan nasihat adalah rukun agama…merujuk kepada saling memperbaiki antara satu sama lain, kelemahan2 yang ada…

    Oleh kerana perjalanan yg harus dilalui oleh ummah ini panjang, dan tugasnya berat dan besar, ia memerlukan persediaan jiwa dan hati…perlu kpd jiwa yg suci dan bersih, yang akan membawa risalah ini, perlu sentiasa diperbaikai dan dirawati, kerana akan selalu melalui keadaan2 yang akan melemahkan, maka sangat perlu kepada rangsangan2 dan penyucian jiwa…

    Beliau menyatakan juga, di dalam mebangun ummah ini, selain kpd saling memahami dan beri nasihat, sangat perlu kepada takaful (saling bantu)…berdepan dengan segala kelemahan, boleh membawa tidak dapat melaksanakan kewajipan, tidak dapat melaksanakan janji setia..sesungguhnya kemiskinan tegar tidak boleh membawa kepada bangkitnya roh..bagaimana jasad tidak berpakaian, perut yang kosong, boleh buat satu perubahan..di sampaing beliau beri harapan dan cita2 yg besar, beliau sedar reality yang berlaku terhadap ummah…

    Beliau berhadapan pemuda2 ini, dengan mengajar mereka, meningkatkan kefahaman dan akal mereka…sesungguhnya hakikat kefahaman yg sebenar adalah terletak kepada hakikat keIMANAN seseorang itu…Beliau juga membentuk kumpulan2 untuk melaksanakan tugas2 tersebut…kewajipan dan kefarduan Islam itu, tidak dapat dilaksanakan oleh tubuh-tubuh dan badan-badan yang punyai kekuatan…Beliau juga membina nizam katibah, untuk menguatkan aspek kerohainan, agar ada hubungan kuat dengan Allah swt..setiap perkara penting, sentiasa petrlukan hati yg sentiasa berhubung dengan Allah swt…

    Beliau juga melangkah kepada langkah berikutnya, dengan fikrah yg tinggi, dengan jamaah yg suci, dengan ummah yg baik, berperanan utk memelihara agama, untuk menjaga hukum2 Islam, dan juga untuk menyampaikan Islam kepada pihak2 di luar Islam…

    Beliau juga mempercayai bahawa wasilah2 yg bersifat rasmi, merupakan wasilah yg memberikan kesan yg sangat mendalam kepada masyarakat, dan begitu penting sekali peranannya…Jadi, perkara2 yg melibatkan institusi seperti sekolah, kementerian, TV, radio, pementasan, ataupun drama, apa sahaja yg bersifat rasmi, akan memberi kesan kepada membangun ummah…

    ISHAB mengatakan redha atau merasa cukup dengan pendekatan ketika itu, seperti dakwah dan berikan nasihat, ataupon bersihkan jiwa dan hati, ini semua adalah pendekatan2 yg umpama falsafah…beliau telah melakukan pendekatan sebenar iaitu terjun ke medan untuk selesai masaalah sebenar…dengan pendekatan yg bersungguh dan waqie, tidak mengambil masa yg lama, beliau telah pergi meninggalkan sejarah, yg akhirnya menulis tentang sejarahnya, riwayat hidupnya, tentang apa yg beliau usahakan…

    Soalan2

    1. ISHAB menghadapai berbagai pemuda di zamanya,..boleh ceritakan pemuda yg berbagai background ini? Bagaiman ISHAB satukan pemuda2 ini?

    ISHAB menggunakan pendekatan agama itu besar, cita2 agama itu besar…dan meletakkan cita2 agama yg begitu besar itu begitu jelas di hadapan mereka, iaiatu kebebasan, kekuasaan…dan jauhkan diri dari perkara2 khilaf, perkara furu’, perkara2 fikah…ini dapat mengelakkan beliau dari masaalah terhadap kepelbagaian latarbelakang..dengan cita2 agama yg besar ini, semua orang jelas dan sepakat dengan cita2 besar ini…untuk bersatu dalam perkara furu dalam agama adalah sesuatu yg mustahil…beliau tidak meletakkan diri beliau di kandang itu…

    2. IShab bina pemuda, yg kekal beberapa generasi…adakah revolusi mesir di initiate oleh pemuda ikhwan, ataupon di initiate oleh pemuda lain yg terpengaruh dengan pemuda ikhwan, ataupon memang ikhwah mengambil peluang terhadap kebangkitan masyarakat, seterusnya menang pilihanraya…

    Kita ketahui bahawa, perubahan2 yg bersifat mendadak, ia tidak akan kekal lama..perubahan yg berlaku itu, perubahan yg kekal, yang berasaskan kepada langkah2 perlahan tapi berterusan..membina ruh jihad dalam diri ummah, dengan begitu lama..apa yg diinginkan oleh ISHAB, beliau berkata, bukan setakat mencapai matlamat, tapi membersihkan penyakit2 lama, yg berkarat dalam diri ummah ini…ia perlukan proses dan masa yg panjang..apa yg dicapai bukan lah mendadak, tapi perjuangan dan usaha yg diusahakan terhadap ummah sekian lama…

    Sebenarnya detik kemenangan itu, adalah berdasarkan usaha2 yg lama yg panjang dan berterusan..namun demikian, fikrah itu, mestilah dimulakan oleh orang pilihan, dan disokong oleh ummah…itulah proses mendapat kemenangan, dimulakan oleh golongan terpilih, dan disokong oleh ummah…dikatakan bahawa, satu usaha yg berjaya perlu 2 perkara…iaitu satu kajian yg mendalam sebelum laksanakanya, yg kedua, bersifat sederhana ketika melakukannya..dengan pendekatan itu lah, ikhwah tidak mengangkat apa2 slogan terhadap perkembangan2 yg berlaku…

    3. Apakah kitab akidah yg menjadi rujukan ISHAB…dan apakah kitab akidah menjadi rujukan ikhwan sekarang..
    · Kitab al-aqaid karanagn ISHAB,
    · Buku karangan syeikh mohd ghazali.
    · Ma’rifatul iman – Qardawi
    · Buku karangan sayyid sabiq
    · Buku

    Pendekatan yg diminati ISHAB, adalah yg menjauhi pendekatan2 khilaf oleh ulama…akidah perlu difahami dengan mudah, dihayati dan difahami dengan sempurna…

    4. Bagaiman mengetahui reality masyarakat…kadang2 saya tak tahu apa yg dikehendaki masyarakat.

    Mereka nak 2 perkara..mereka nak tahu agama mereka…kedua, mereka nak tahu, agama itu cukup untuk mereka…

    Murid Albanna, bernama Abdul Khalid, pernah ditemuramah dalam TV…apa kamu dapat dari AlBanna?? Beliau jawab, saya tahu agama saya, saya tahu agama itu cukup untuk saya…
    Pernah AlBanna mengatakan, paksi yg kita ketengahkan, iaitu mengajak manusia mengenali tuhan mereka, dan merasa tenang dengan tuhan mereka…

    5. Berikan nasihat kepada kami, untuk kami ambil pendekatan terjun ke medan, dan berdepan dengan realiti..bagaimana kami nak memastikan keperibadian terjaga, dan semangat tidak pudar.

    AlBanna pernah mengatakan dirinya dalam persediaan terjun ke masyarakat, untuk didik ummah ini, saya sediakan diri saya dari segi akli pemikiran, lebih dari apa yg dipelajari oleh org biasa belajar…saya sediakan jasad, jasad yg bersedia untuk hadapai segala kesusahan dan kepayahan…saya sediakan juga roh dan jiwa saya, yg saya telah jual kepada Allah swt, mengharapkan balasan daripada Allah swt…janji saya dengan tuhan saya, di waktu malam, yg tidak ada siapa yg tahu, melainkan saya dan Allah swt sahaja..

    6. Bagaimana mahu bebaskan pemikiran hati jiwa pemuda, agar mereka merasa gembira untuk beramal.

    Sesunggunya matlamat dan cita-cita mengikut yang asal, banyak tugasan yang besar dianggap khayalan pada masyarakat padahal perkara itu mampu dilaksanakan. Sesungguhnya, orang yang tidak melakukan perubahan, dia sendiri akan jadi mangsa perubahan. Orang yang soleh tidak akan sekali-kali boleh hidup dalam keadaan yang rosak tapi orang yang rosak boleh hidup dalam keadaan soleh. Masyarakat barat hidup dalam suasana yang tidak makmur kepada jiwa, maka ada pertembungan antara jiwa dan persekitaran. Beliau juga menekankan islam bukan agama yang mengasingkan diri, tetapi seimbang iaitu bersama masyarakat dan di jalan yang lurus.

    7. Boleh ustaz terangkan tarbiah hamas pada masa kini di gaza?

    Asas terbiyah tidak berubah sejak al-banna dengan meletakkan kekuatan kepada kekuatan iman, ukhuwah dan material/senjata.

    8. Ada dikalangan pemuda bergerak hebat dikampus tetapi bila berkerja, amal semakin berkurang. Bagaimana ikhwah mesir melakukuannya?

    Untuk kekal, maka pendakwah selepas membaiki diri, binalah baitul muslim yang merupakan langkah ke UA. Langkah ini disaksikan oleh golongan secular sendiri bahawa kejayaan al-banna adalah rumahtangga yang stabil. Jadi sumbangan itu perlu diteruskan dan insyaallah xkan futur. Begitu juga kestabilan rumahtangga al-banna dapat disaksikan sehingga ke akhir hayatnya. Satu kisah sebelum beliau meninggal dunia adalah suatu hari isterinya berkata mungkin musuh akan membunuhmu, al-banna kata tahu dan dia menyatakan adakah dia diberi pilihan 2 hari untuk tangguhkan mati. anaknya memberi pistol sebagai pertahanan diri. Al-banna cakap dia xkan membalas musuh yang menembaknya bahkan akan berdoa utk org itu agar diampunkan dosanya. Subhanallah... Begitu juga ketika dipenjara bersama yusuf hawwash. Dimana isterinya datang melawat dan yusuf meminta maaf kerana menyusahkannya. Tetapi isterinya Fatimah berkata dia telah berbaiah lebih dari itu dan bersedia berjuang.

    9. Apahah tips syeikh sihat dan bertenaga walaupun telah berumur 67 tahun? bekerja sebagai Dr dan berdakwah.

    Dalam islam itu ada segalanya. Dari segi makan, minum, tidur. Semuanya ada dalam islam dan menjaga kita dari kebinasaan dan kesederhanaan. Menjaga kesihatan itu lebih lazim lagi bagi para daie. Penampilan yang fresh akan menarik perhatian orang dan menambah penyokong.

    10. Tips kepada pemuda untuk bekerja hingga akhir hayat.

    Untuk terus dalam medan dan istiqamah adalah hargai fikrah, kefahaman dan apa yang kita ada. Maka, kita akan memanfaatkan dengan menyampaikan kepada orang lain dan terus thabat di jalan dakwah.

    11. Apa tips ustaz kepada kami yang sentiasa sibuk ini.

    Al-banna sering berpesan kepada anak buah dan sahabat bahawa mereka adalah modalnya dan dia berdoa agar dihindari dari perkara tidak diingini. Dia berterus-terang dan mengingatkan asas perjuangan adalah kesatuan dan menekankan untuk sering bertemu.

    12. Sistem pentarbiyahan yang bagaimana dapat membina rijal dan guru2.

    Antaranya adalah membina usrah, kumpulan2 yang dapat membina tubuh badan sihat, pemikiran. Menekankan untuk perlu ruh yang kuat kepada Allah sebagaimana kata syed qutb setiap kerja yang penting dan genting memerlukan kesediaan ruh yang tinggi sebagaimana kisah maryam dalam mengandung nabi isa. Setiap kerja kita perlukan hati yang berhubung terus dengan Allah taala. Dalam melahirkan rijal ini memerlukan guru pembimbing yang berkemampuan dan sesuatu dakwah yang hebat bergantung kepada kemampuan seorang guru dan keikhlasan seorang murid.

    PERKONGSIAN

    Bersyukur kita dihimpunkan dalam satu fikrah, meniggalkan kita dari kepentingan peribadi. Insyaallah kita dinaungi arash allah iaitu pemuda yang bertemu dan berpisah kerana allah. Walaupun mereka sibuk di mesir dalam rangka mentadbir 80 juta tahun hasil usaha 70 tahun, mereka datang ke sini berkongsi dan menyentuh hati kita. Setinggi mana mereka melangkah, bermula dari bawah. Jangan berasa kerdil dengan bilangan kita yang kecil, tapi insyaallah kemenangan milik kita.

    Kita berazam meletakkan kalimah allah di tingkat paling tinggi. Dakwah ini mencetuskan dan meledakkan gerakan perubahan dan kesedaran islam di timur tengah. Tak mustahil jika kita bekerja degan penuh iltizam dapat menjadikan Negara kita turut terkesan. Paling simple azam kita melahirkan 3 orang pelapis setahun sehingga tahun 2020. Dari 500 orang insyaallah dapat melahirkan satu jumlah yang besar. Renung2kan.

    PERKONGSIAN DR.ABDUL WAHHAB

    The rule of youth in our jamaah today and future very is important because the world need us. You need to take the responsibility and duty. I would like to remind the importance of youth in Islam and our movement. From the seerah, most of the sahabah are youth like mus’ab , the ambassador (21 years), Ammar also the same. Usamah bin zaid, the leader for war is 17 years old. ISHAB went to the university. Whole country and foreign student propagate the dakwah all around the world.

    The role of youth in the revolution is very clear. From Egypt, the revolution started not only from the Muslim, but also from the non-muslim. It start not from a day, a few hour or just from FB. It is a long effort from the youth. The 10 muwassofat are enough for the ISLAH!!! The main basic is same like our prophet, start form the mosque, inside the university. Usually people come to masjid 5 times, no need to invite them. Masjid play important role. You know how many people go to masjid.

    Second issue is the educational issue. The are many education or information you cannot get from book, but form practical way in masjid, like solah with 4 tashahud, etc.

    Third, we must play a bit culture in using masjid. Hasan is the head of syabab at jannah. We use to go to masjid, every college have their own mosque . Social, political, etc should boost in masjid.

    Brotherhood is after masjid at madinah. Between ansar and muhajirin. Saidina abdul rahman auf and said . just let him to masjid rather than give him money. Salman al farisi with abu darda. Salman go to abu darda house , abu darda wife invited him and give something to eat. …….

    Brotherhood is together in eat, qiam, solat. Sleep with him, qiam with him. This is brotherhood.

    Brother hood is practical and our prophet is great example. Try to do ur best brotherhood at university time. This is ukhwah . otherwise, we need each other muslim. No IMAN , no brotherhoods.

    Said salam if u meet the others. Our prophet said to umar, don’t forget me in your pray. Meet your brothers with smile only for Allah. Making smile is our behavior. You have to do it practically. Giving gifts and visit him. Brotherhoods is important thing in our university.

    Public activity is important. Meet in individual basis during ramadhan. Say congratulations when eid Mubarak. Practical way in dakwah in islam. Dakwah not only in islam or khutbah. Is a practical way. Present dakwah in practical way. As team work in public activity, islam community team. Teamwork is important in our dakwah. Public activy is theory for us for training.

    Finally , I wish we do our best in religion and ummah. Doa’ from prophet.

    **********************************************************************************************

    Allahua'lam.. Moga sharing ni bermanfaat utk kita semua. Menjelaskan kefahaman kita terhadap perlunya kpd tarbiyah dan bagaimana yg dikatakan tarbiyah yg sihat itu. Sejujurnya ana sendiri bukanlah org yg perfect dlm mentarbiyah, tapi insyaAllah kita sama2 muhasabah dan perbaiki mana2 kekurangan dan lompong2 yg ada.

    Uhibbukum fillah=)

    yangikhlasmencintaimu,
    Ana Mursyidah

    Sharing 2: perkongsian dari akhawat PKS

    Bismillahirrahmanirrahim

    InsyaAllah ni perkongsian kedua. Moga bermanfaat dan mampu mengetuk hati-hati kita utk terus bekerja kuat kerana-Nya.

    ***********************************************************************************

    akhawat, jom kita muhasabah.. masih banyakah lagi masa - masa kita yang terluang dengan kerja - kerja yang tiada kaitan dengan dakwah dan tarbiyah??

    By: MUHARIKAH
    Sesi perkongsian dengan akhawat PKS yang diceritakan kepada kami :

    Bersama ukht fida - sekretari kpd ketua wanita indonesia, Ibu Anis juga ahli parlimen pusat. Ibu Anis juga Ketua wanita asia pasifik.

    Seperti biasa, setiap kali mendengar cerita ttg ikhwah akhawat indonesia, kita pasti akan rase .."Patutlah Allah beri mereka ape yg mereka ade skrg..sbb mereka betul-betul bekerja keras!! kite sgt jauuuuuuuuuuhhhhhh lg!"

    Perkongsian berkisar kpd amal sayap wanita di indonesia. Antara yg menarik :

    1- KAMI turun ke pasar-pasar untuk MEMASARKAN dakwah kami

    2- setiap 3 bulan, setiap liqa DIWAJIBKAN menghasilkan satu liqa baru

    3- setiap akhawat AT LEAST bawa 2 liqa (ukht fida sendiri bawa 3 liqa)

    4- AL LEAST 60% drpd elaun parlimen DIPULANGKAN kpd Jemaah, sbb menjadi ahli parlimen bukanlah sebagai karier personal, tp DISUSUN oleh Jemaah.
    Ukht fida sendiri memberi SEMUA elaun parlimen die, dan dia sendiri generate duit dia sendiri.

    ketika sesi QnA, antara 2 soalan yg menarik ialah :
    1- Bagaimana akhawat indonesia mengurus masa, terutama majoriti akhawat adalah akhawat yg bekerja?

    Jawapan mereka sgt simple :
    "KERANA KITA SUDAH BERBAI'AH DGN JEMAAH INI, MAKA HARUS KITA MELUANGKAN WAKTU KITA. TAK BISA ADA WAKTU TERLUANG!"

    Berulang kali kata-kata :"KERANA KITA SUDAH BERBAI'AH", keluar drpd mulut ukht fida..masyaAllah!!

    Astaghfirullah. .. kecilnya kita banding dengan mereka. Ayuh ikhwah akhawat Malaysia, kita harus bekerja keras lagi Tidak boleh memanjakan diri kita sendiri!



    **********************************************************************

    Allahua'lam